Sådan foretager du informationssøgning online
Du kan søge efter oplysninger på forskellige måder på nettet. Du kan bruge en søgemaskine som Google, Yahoo eller Bing. Du kan også bruge sociale medier som Facebook eller Twitter. Hvis du leder efter specifikke oplysninger, kan du prøve at søge efter dem på et websted som Wikipedia.
Endelig, hvis du har problemer med at finde hvad du leder efter, kan du prøve at stille et spørgsmål på et forum som Quora eller benytte onlinetjenesten leksikongen.dk.
Måden at søge på
Når du bruger en søgemaskine, er den bedste måde til at finde det, du søger at være så specifik som muligt. Hvis du f.eks. leder efter oplysninger om USA’s historie, kan du prøve at søge efter “USA’s historie” i stedet for blot “historie” Hvis du leder efter en opskrift på kylling, så prøv at søge efter “kyllingeopskrift” i stedet for bare “opskrift”.
Bruger du Google som din søgemaskine, kan du også begynde at skrive dit søgeord ind i søgefeltet, og se hvad Google herefter foreslår. Dette kan være en god måde til at finde inspiration.
Vær specifik
Hvis du stadig har problemer med at finde det, du leder efter, kan du prøve at indsnævre din søgning ved at tilføje yderligere søgeord. Hvis du f.eks. leder efter oplysninger om den amerikanske revolution, kan du f.eks få flere specifikke resultater ved at søge efter “American Revolution 1776” eller “American Revolution Causes”
Hvis du stadig har problemer, kan du prøve at søge efter oplysninger i et andet format. Hvis du f.eks. leder efter en opskrift, kan du prøve at søge efter en video i stedet for blot skriftlige instruktioner. Eller hvis du leder efter oplysninger om en historisk begivenhed, kan du prøve at lede efter en lydoptagelse i stedet for kun tekst.
Det vigtigste er at blive ved med at prøve, indtil du finder det, du leder efter. Med lidt tålmodighed burde du kunne finde alt, hvad du leder efter på internettet.
Databaser med artikler
er en anden god måde at finde oplysninger på internettet på. Mange biblioteker har adgang til databaser som EBSCOhost, som giver fuldtekstartikler fra tusindvis af magasiner, tidsskrifter og aviser. Du kan normalt få gratis adgang til disse databaser med dit bibliotekskort.
Hvis du leder efter en bestemt artikel, er den bedste måde at finde den at søge efter artiklens titel. Hvis du ikke kender titlen, kan du prøve at søge efter forfatterens navn eller et nøgleord, der er relateret til artiklens emne.
Hvis du har problemer med at finde en artikel, kan du prøve at søge i en anden database. Hver database har sin egen samling af artikler, så du normalt kan finde det, du leder efter, ved at søge i flere databaser.
Du kan også prøve at søge efter en artikel på Google Scholar. Dette er en søgemaskine, der har specialiseret sig i at finde akademiske artikler. Du kan finde artikler på Google Scholar ved at gå til scholar.google.com og indtaste dine søgeord i søgefeltet.