Få fingrene i jorden, selvom du bor i lejlighed

Man kan sagtens elske havebrug og planter, selvom man bor midt i en betonjungle. Nogle gange er det nødvendigt at flytte i lejlighed, hvis drømmejobbet kalder fra midten af Aarhus, eller også er man vokset op i København og har slet ikke lyst til at flytte ud.

Det er ikke selvmodsigelser – det er helt i orden at holde af planter, selvom du bor uden have. Men hvis du længes efter muld og græs, hvor du kan plante dine egne urter og træer, så læs med her. Der er nemlig masser af måder, du kan få dig en lille have, selvom du bor i lejlighed.

Den kreative løsning

Hvis du har en lille altan, så har du måske allerede løst dit problem: Et lillebitte drivhus til nogle få skoleagurker, krydderurter i potter, kapilærkasser Jem og Fix, alt sådan noget. Og det er også supersmart og en rigtig god løsning – hvis man har en altan.

Men hvis du bor i en lejlighed, hvor din eneste altan er fransk og slet ikke tilgængelig, så kan du ikke bruge dét til ret meget. Hvordan får du så adgang til en lille have?

Det, du gør, er at rykke den indenfor! I din køkkenvindueskarm kan du sætte en lille plantekasse, hvor du kan dyrke basilikum, oregano og persille. De tre går fint ved siden af hinanden, og du kan enten købe frø eller en færdig plante. I stuen kan du placere et citron-, figen- eller oliventræ, og lige så stille kan du forvandle din lejlighed til et planteparadis!

Betal dig fra det

En anden måde, hvorpå du kan få fingrene i jorden, er selvfølgelig ved at betale dig fra det. Der er mange kolonihaver i landet – måske endda én tættere på dig, en du tror. Du kan enten købe én, der bare er et stykke jord, hvor du kan dyrke kartofler og evt. sætte et drivhus op, eller du kan få dig en kolonihave med et lille hus. Du kan selv bruge det i weekenderne, og slippe lidt væk fra byens sus, eller du kan bruge det som gæstehus, når du får udenbys besøg.

Hvis du vil have en kolonihave, men ikke har pengene, så lån penge udbetaling med det samme. Du skal nok blive glad for din kolonihave, som ofte også er nem at sælge videre. Du kan dyrke de smukkeste blomster eller dine egne friske grøntsager, og der er jo ikke nogen, der siger, at en kolonihave skal ligge langt væk. Du kan finde én på din rute til arbejde og smutte forbi på vej hjem, for at hente gulerødder til aftensmaden. Det er lige som at gå i supermarkedet, bare billigere og bedre!