artikel

Fra baby bliver født til de er et år, hvilken type mad spiser de?

Fra den dag, du finder ud af, at du er gravid, bliver du overvældet af en masse information, der rådgiver om, hvad du skal spise og ikke spise, når du er gravid. Men når dit lille barn kommer til verden, begynder en helt anden rejse i maden, når din baby går fra kun at drikke mælk til at spise solid mad – og det hele sker i løbet af et år! I denne blog vil vi guide dig på ift. mad fra en baby til en tumling, hvilken mad du kan introducere i hvert trin og hvordan du kan gøre det til en lækker oplevelse for din baby.

Nyfødt – 4 måneder: 

I de første fire måneder skal en baby kun have modermælk eller modermælkserstatning. Det skyldes, at din babys tarm endnu ikke er klar til at fordøje noget andet. Hvis du prøver at introducere anden form for mad, kan det endda give din baby maveproblemer. Derfor er det vigtigt at give din baby masser af modermælk og sørge for, at de er godt hydreret hele tiden.

4-6 måneder:

Når din baby er mellem 4 og 6 måneder gammel, begynder de at blive mere nysgerrige på verden omkring dem og vil være mere interesseret i at prøve forskellige madvarer. På dette tidspunkt kan du begynde at introducere grød til babyer og mos lavet af ris eller havregryn. Du kan også begynde at tilføje lidt frugt- eller grøntsagspure for at give din baby en smag af de lækre ting, som verden har at tilbyde. Men start langsomt og introducér én ny ting ad gangen for at se, om din baby får en reaktion.

6-8 måneder:

I løbet af denne tid begynder din baby at blive mere fysisk, såvel som mentalt aktiv. De vil vise interesse i at prøve forskellige smage og teksturer, og det er nu, du kan begynde at introducere dem for bløde, kogte grøntsager og blødt kogt kød, som kan næres i mos form og serveret i meget små portioner. Du kan også begynde at tilføje lidt korn og måske lidt andet frugt- eller grøntsagspure for maksimal smag.

8-10 måneder:

Din baby begynder at få deres første tænder, hvilket betyder, at de kan begynde at spise mere fast mad. På dette tidspunkt kan du begynde at tilføje brød, pasta, vigtigere: kogte rødder, grøntsager og frugt i meget små stykker, der er let for din baby at tygge og sluge. Du kan også begynde at tilføje en smule proteiner fra kogt kylling, fisk og bønner, som er fantastiske kilder til fiber og andre næringsstoffer.

10-12 måneder:

I løbet af det sidste kvartal af det første år af din babys liv vil din lille skat være i stand til at spise næsten alle de ting, som du spiser, stadig at være opmærksom på store næringskrav for din voksende baby. Derudover er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvilke fødevarer du ikke bør tilbyde din baby.