Guide – Hvilket ur skal jeg vælge?

Det kan godt være at din smartphone er god til at holde styr på tiden – men i modsætning til smartphonen distraherer dit armbåndsur dig ikke med notifikationer om beskeder fra venner på Facebook eller nye swipes på Tinder.

Et ur gør dog meget mere end blot at tælle minutter og timer. Det gør dig til en mand, der gør en indsats for at komme til tiden og se godt ud. Mænd har ikke så meget at lege med, når det kommer til blingbling – og det er lige netop derfor armbåndsuret er så vigtigt. Det kræver omhyggelige overvejelser at vælge det helt rige ur. Vi gennemgår her de forskellige faktorer, der spiller ind, når du skal vælge det helt rette ur.

Urværk

Et urværk er det, der får uret til at tikke. Det er urets motor, der får viserne til at bevæge sig rundt og får alt det komplekse til at virke. Det er nemlig ikke kun udseendet, der betyder noget, men faktisk også, hvordan uret virker.

Der er tre kategorier inden for urværk:

Mekanisk

Det mekaniske ur er det originale ur, der skal trækkes op. Det drives af tandhjul og svinghjul. Det er uret til den traditionelle mand. Det er det bedste inden for håndværket, og ejerskab viser en påskønnelse af det indviklede samarbejde mellem alle de små dele. Det er også det mest efterspurgte ur blandt samlere. Det er også et imponerende ur. Nogle mekaniske ure har en klar bagside, så man kan se den komplekse funktionalitet. Det er dog også et ur, der kræver meget vedligeholdelse. Det skal trækkes op og det skal serviceres hvert femte år eller deromkring. Det er også en ret dyr investering. Sidst men ikke mindst er det heller ikke så præcist. Selv med regelmæssig optrækning taber et mekanisk ur nogle sekunder hver dag.

Automatisk

Det automatiske ur er den automatiske version af et manuelt mekanisk ur. Det er selvoptrækkende. Det giver dig det bedste fra begge verdener. Det er mindst lige så komplekst som et mekanisk ur, men det trækkes op automatisk. Det kræver heller ikke så meget vedligeholdelse, især hvis du har planter om at bruge dit ur hver eneste dag. Det skal dog lige nævnes, at optrækning kan være nødvendigt, hvis du stopper med at bruge uret – og så bør det også serviceres hvert 5. år eller deromkring.

Kvarts

Kvarts er det moderne ur, der ikke selv skal trækkes op. Det bruger batterier. Det er generelt billigere at producere og vedligeholde end den mekaniske eller automatiske slags. Det er også nemmere at bruge, da det hverken skal trækkes op eller serviceres. Det skal dog have skiftet batteri, når det bliver nødvendigt. Det er også meget mere præcist. Et kvartsur af høj kvalitet taber kun 1-2 sekunder om måneden. Det skal dog så lige nævnes, at et kvartsur ikke er noget særligt. Det mangler kompleksitet.

Urkasser

Urets mærke og design har meget at gøre med, hvad det er lavet af. Luksusure kan være lavet af de dyreste ædelmetaller (f.eks. guld) eller sølvbelagte legeringer, men de kan også være lavet af andre metaller som f.eks. rustfrit stål og titanium.

Guldure

Guldure er smukke, traditionelle og iøjnefaldende. Det er ure, der udtrykker noget. Det er pænt og værdifuldt, men det er ret dyrt, falmer og samler ridser.

Sølvure

Sølvure til mænd er sjældne, primært fordi sølv falmer nemt og det meste stål kan se ud som sølv men koster langt mindre. Sølv er også blødt og får nemt ridser og buler. Sølvlegeret rustfrit stål er mere almindeligt og holdbart.

Rustfrit stål

Et ur i rustfrit stål er let og yderst holdbart. Det er et af de mindst dyre metaller og bruges ofte til sportsure eller ”billigere” modeller, men det er også almindeligt blandt luksusure.

Titanium

Titaniumure er halvt så tungt som stål og dobbelt så holdbart. Det er dog en del dyrere end et ur i rustfrit stål.

Urglas

Glasset, der dækker og beskytter urskiven, er lige så vigtig som selve urkassen. Der findes mange forskellige materialet og hvert materiale har dine egne unikke egenskaber.

Mineralglas

Mineralglas er det af de hyppigste brugte typer glas til ure. Det er mere ridsebestandigt end akryl og koster mindre end safirglas. Det er også mindre reflekterende end safirglas. Det er dog også sværere at polere, og slag kan beskadige eller ødelægge det.

Akryl

Akrylglas er ikke rigtigt glas. Det er plastik og bliver også kaldt plexiglas. Det er ikke så stærkt, men bliver brugt, fordi det er billigt og nemt kan formes til et bestemt design. Det kan poleres for at fjerne overfladiske ridser og går ikke itu på samme måde som safirglas. Akryl bliver dog meget nemt ridset, og urskiven er også ofte mere uklar.

Safirglas

Safirglas findes i kvalitetsure. Det er en af de hårdeste materialer på jorden. Det er meget ridsebestandigt, men kan godt gå itu ved ekstremt hårde slag. Det har også en klar og tydelig urskive – men det er også den dyreste type urskive.

Urremme

Urremme kan variere meget i design og materiale – og her bør du overveje, hvor du kommer til at have uret på og hvilket outfit, du vil bære det med. Størrelsen på dit håndled bør også regnes ind.

Urremme i metal

En metalrem kan være lavet af guld, stål, titanium eller ethvert andet metal og lukkes typisk med en metallås. De kan sidde sammen som led i en lænke eller i et mesh. Det er en holdbar urrem, men det får nemt ridser. Det vejer mere end f.eks. en læderrem, og det er derfor ikke det bedste til et lille håndled.

Urremme i læder

Læderure er de mest almindelige, og de kan være lavet af skindet lige fra en ko til en krokodille og passer til stort set hvert et ur. Det er klassisk, komfortabelt, og det er især et godt alternativ for dem med metalallergi. De er slidstærke, lette på håndleddet og stilfulde.

Urremme i stof

Urremme i stof er generelt billige, kræver minimal vedligeholdelse og er komfortable at have på. Nylon er f.eks. godt til spor. Det er holdbart og modstår vand, UV og slitage. Den mest almindelige stofrem er NATO-remmen. Den er oprindeligt designet til militærbrug i 70’erne med et simpelt design, som nemt kan udskiftes. Perlon er også en populær stofrem. Det er meget åndbart.

Er du blevet klogere på, hvilket slags ur, du skal gå efter? Hvis du er til det mere eksklusive, kan du med fordel tage et kig hos TimeToWatch, som har et stort udvalg af brugte luksusure her: https://timetowatch.dk/